Introducerea Declarației D397 – măsură ANAF pentru transparentizarea fiscală a platformelor de transport alternativ

Conform Ordinului ANAF nr. 382/2025, intrat în vigoare în luna martie 2025, toate platformele de transport alternativ care operează pe teritoriul României (precum Uber, Bolt, FreeNow etc.) au obligația de a depune noua Declarație D397. Această declarație are rolul de a colecta informații fiscale specifice și detaliate privind activitatea desfășurată de acești operatori digitali, în special în ceea ce privește veniturile obținute de colaboratorii parteneri – șoferii afiliați.

Introducerea Declarației D397 marchează un pas important în direcția transparentizării fiscale a acestui segment economic aflat în continuă creștere, dar și în atenția autorităților fiscale pentru riscurile de neconformare și subdeclarare a veniturilor. Până acum, activitatea de tip ride-sharing a fost reglementată din punct de vedere operațional, dar ANAF a introdus acest nou mecanism tocmai pentru a clarifica fluxul financiar între platformă și prestator, înregistrarea TVA, precum și deducerea legală a cheltuielilor.

Declarația D397 este un formular distinct, diferit de Declarația 394, și include informații referitoare la:

  • sumele plătite șoferilor parteneri;

  • comisioanele percepute de platforme;

  • plățile încasate de la clienți;

  • deducerile operate de platformă;

  • statutul de TVA al fiecărui colaborator.

Platformele au obligația de a depune declarația lunar, până la data de 25 a lunii următoare, similar altor obligații fiscale curente. Formularul se depune în format digital, prin Spațiul Privat Virtual, și va permite ANAF-ului să coreleze informațiile din D397 cu cele din declarațiile individuale ale șoferilor.

Această măsură a fost salutată de anumiți analiști fiscali ca un pas către echitate fiscală și digitalizare, dar a stârnit și critici din partea platformelor, care reclamă o creștere a birocrației și o posibilă descurajare a colaboratorilor din lipsa clarității asupra modului de impozitare.

Pe termen mediu, ANAF își propune să extindă astfel de declarații și în alte zone digitale – inclusiv pentru livrările de mâncare, freelancing și intermedieri prin aplicații mobile.

Surse informații: www.anaf.ro, www.economica.net, www.zf.ro
Surse imagini: www.pixabay.com

Mădălin I.
Mădălin I.
Articole: 158

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *