Tentativă de lovitură de stat în România: General în retragere și alți membri ai unui grup paramilitar, anchetați pentru trădare

România a fost zguduită la începutul lunii martie 2025 de o investigație fără precedent, care a scos la iveală existența unei presupuse organizații paramilitare ce urmărea răsturnarea actualului regim politic și reconfigurarea completă a ordinii constituționale. Potrivit anchetatorilor, șase persoane au fost reținute de procurorii DIICOT, în urma unor percheziții desfășurate în București și în județele Ilfov, Giurgiu și Maramureș. Acuzațiile vizează constituirea unui grup infracțional organizat, trădare și tentative de destabilizare a statului român.

Printre persoanele vizate de anchetă se numără și generalul în retragere Radu Theodoru, în vârstă de 101 ani, cunoscut pentru declarațiile sale antisemite și pentru negarea Holocaustului. Deși nu a fost reținut, acesta are calitatea de suspect, fiind considerat de către autorități un element simbolic și ideologic al mișcării. Potrivit procurorilor, Theodoru ar fi fost poziționat de membrii grupului în fruntea unei „structuri de conducere” care urma să preia puterea politică și militară în România.

Gruparea s-ar fi autointitulat „Comandamentul Vlad Țepeș” și ar fi pus bazele unei structuri cu caracter paramilitar, inspirate din simbolistica naționalistă și anti-occidentală. Planurile presupuse ale acestei organizații includeau schimbarea numelui oficial al țării din România în „Geția”, retragerea din NATO, desființarea partidelor politice și a Constituției, precum și revendicarea teritoriilor pierdute după destrămarea României Mari. Procurorii afirmă că grupul a desfășurat acțiuni de propagandă, recrutare și organizare, glorificând perioada comunistă și promovând teorii istorice false.

Ancheta a dezvăluit și o posibilă componentă de colaborare externă, mai precis legături cu agenți ai Federației Ruse. Acest element a fost considerat de o gravitate extremă, într-un context geopolitic deja tensionat. În urma acestor informații, două persoane afiliate misiunii diplomatice ruse din România au fost expulzate, într-o mișcare care a dus la replici diplomatice dure între București și Moscova.

Un alt aspect care a provocat reacții în spațiul public a fost scrisoarea de felicitare transmisă anterior lui Radu Theodoru de către ministrul Apărării, Angel Tîlvăr. Ulterior izbucnirii scandalului, Tîlvăr și-a cerut scuze public, precizând că acel gest nu reflectă poziția instituției și că respectiva felicitare nu ar fi trebuit expediată, dat fiind profilul public al lui Theodoru și ideile extremiste pe care acesta le-a promovat în spațiul public.

Această tentativă de destabilizare a statului, care pare desprinsă dintr-un scenariu de ficțiune politică, evidențiază vulnerabilitățile interne la influențe extremiste și potențialul periculos al ideologiilor radicale care câștigă teren în anumite segmente ale societății. Investigațiile continuă, iar autoritățile promit măsuri ferme pentru prevenirea unor astfel de inițiative în viitor.

Surse informații: www.reuters.com
Surse imagini: www.pixabay.com

Mădălin I.
Mădălin I.
Articole: 158

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *